Европейска конференция

Европейска конференция

Европейска конференция на тема "Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование" се състоя на 7 февруари 2023 година в гранд-хотел "Милениум София". На нея присъства г-жа Татяна Бошнакова, директор на РЦПППО – Смолян.

Конференцията беше открита от г-жа Мария Гайдаров, заместник министър на образованието и науката и г-жа Грета Ганчева, директор на дирекция "Приобщаващо образование" в Министерство на образованието и науката. Присъстваха също представители от регионалните центрове в страната, представители на научната общност, свързани с приобщаващото образование, както и представители на образователните институции от България. Част от лекторите бяха членове на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование - Адриана Статакопулу - национален координатор за Германия и д-р Калоян Дамянов - национален координатор за България.

Разгледани бяха темите:

  • "Приобщаващото образование в Германия и дейността на учителите за деца със специални потребности", Адриана Статакопулу от Гьоте Университет, Франкфурт;
  • "Защо класната стая ме ужасява - гледната точка на ученици с аутизъм", Теса Мортън, от Act for Autism, Великобритания;
  • "Функционалната оценка в Република Северна Македония - въвеждане и прилагане", Горан Петрушев, председател на Асоциацията на специалните учители в Република Северна Македония.

Проведоха се ползотворни дискусии, в които се включиха и представители на академичната общност от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".