„Като две капки вода за всяко дете“

„Като две капки вода за всяко дете“

Благотворителният сезон на "Като две капки вода за всяко дете " и Уницеф- България в подкрепа на невербалните деца се състоя в периода 12-14 февруари 2023 година. Директорът на РЦПППО- Смолян получи покана от Уницеф за присъствие на 13 февруари.

Проектът на Уницеф "Глас за всяко дете" осигурява безплатен достъп и употреба на приложението за допълваща и алтернативна комуникация C-boad. То е разработено и адаптирано на български език от Уницеф и дава възможност на невербалните деца да бъдат чути, а родителите, учителите и съучениците им да ги разбират и подкрепят.

На територията на област Смолян проектът се реализира в рамките на 2022 година, в сътрудничество между Уницеф-България и РЦПППО-Смолян.

Към момента мобилното приложение подпомага приобщаването и ученето на 162 невербални деца в страната и повишава техните компетенции за справяне с ежедневни задачи, тяхната адаптивност и самочувствие.

С набраните средства от благотворителния мини сезон на предаването УНИЦЕФ ще подкрепи директно още 500 деца в България, включително като им осигури и лични средства за комуникация. Ще обучи още 1 500 учители, специалисти и родители от цялата страна да ползват средствата за допълнителна алтернативна комуникация, за да подкрепят участието и ученето на децата.